Menu przygotowane przez Madagaskar

Kebab w chlebie


mały

duży

* chleb turecki
 mięso kebab
(indyczo-wołowe)
* warzywa - biała
kapusta, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

9,50 zł

13,50 zł

kebab W TORTILLI


mała

duża

* tortilla pszenna
z mąki dürüm,
mięso kebab
* warzywa: biała
kapusta, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

13,50 zł

16,50 zł

warzywa w chlebie


małe

duże

* chleb turecki
* warzywa: biała
kapusta, pekińska,   lodowa, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnek
- ostry

8,00 zł

10,00 zł

warzywa w tortilli


małe

duże

* tortilla pszenna
 z mąki dürüm
* warzywa: biała
kapusta, pekińska, lodowa,        pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

10,00 zł

13,50 zł

pierś lub karczek w chlebie



* chleb turecki, grilowana
pierś z kurczaka lub karczek
wieprzowy
* warzywa: biała kapusta, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

19,50 zł


Zestawy serwowane w Madagaskar

zestaw kebab


mały

duży

* mięso kebab, sałatka
frytki lub ryż, sosy
lub oliwa z oliwek

14,50 zł

22,00 zł

zestaw pierś z kurczaka


mały

duży

* grilowana pierś z kurczaka,
sałatka, frytki lub ryż, sosy lub  oliwa z oliwek

16,50 zł

23,50 zł

Zestaw  karczek wieprzowy


mały

duży

* grilowany
karczek wieprzowy, sałatka,       frytki lub ryż, sosy lub oliwa z   oliwek

16,50 zł

23,50 zł

zestaw polędwica wieprzowa


mały

duży

* grilowana
polędwica wieprzowa,
sałatka, frytki lub ryż, sosy
lub oliwa z oliwek

19,50 zł

32,00 zł

To się opłaca! Zestaw + napój 0,2L pepsi, mirinda lub 7-up


mały

duży

Zestaw Kebab

16,30 zł

23,80 zł

Zestaw Pierś lub Karczek

18,30 zł

25,30 zł

Zestaw Polędwica

21,30 zł

33,80 zł

Sałatki Madagaskar - 17,00 zł

Madagaskar 1


Składniki:
* Kurczak
* Ananas
* Bazylia

Madagaskar 2


Składniki:
* Tuńczyk
* Oliwki
* Bazylia

Madagaskar 3


Składniki:
* Mięso Kebab
* Parmezan
* Czerwona Cebula

W każdej sałatce świeże warzywa, chlebek, do wyboru: sosy, oliwy smakowe.

OSOBNO


     małe 

duże

Frytki

3,90 zł

5,90 zł

Ryż

3,90 zł

5,90 zł

Sałatka
ze świeżych warzyw

4,60 zł

6,90 zł

Grilowana pierś
z kurczaka

9,00 zł

14,50 zł

Grilowany karczek
wieprzowy

9,00 zł

14,50 zł

Grilowana
polędwica
wieprzowa

13,50 zł

22,50 zł

Sosy (80ml):
- łagodny
- czosnkowy
- ostry


3,50 zł

dodatek


3,00zł

Napoje zimne


    0,3L

    0,5L

Pepsi

4,50 zł

5,50 zł

Mirinda

4,50 zł

5,50 zł

7UP

4,50 zł

5,50 zł

Soki
- pomarańcz
- jabłko
- banan
- czarna porzeczka
-pomidor

4,50 zł

5,50 zł

Ice Tea cytryna


5,50 zł

Woda mineralna
- gazowana
- niegazowana


5,50 zł

Piwo Tyskie

4,50 zł

7,00 zł

Napoje gorące

Kawa
- rozpuszczalna
- parzona

5,50 zł

Herbata
- czarna
- earl grey
- zielona
- owocowa

4,50 zł

Cytryna

0,50 zł

 

 

OPAKOWANIA NA WYNOS

 

Małe

1,00 zł

Duże

1,50 zł

 

 

 

 

 

Kilka faktów o kuchni Tureckiej

Kebab
       jest rdzenną potrawą kuchni tureckiej, posiada wiele odmian i jeszcze więcej sposobów podawania. W polskiej kuchni spotykamy się zazwyczaj z döner kebab, co po turecku oznacza „obracające się pieczone mięso”. Niekiedy spotykamy się również z określeniem dürüm döner, czyli nic innego, jak zawinięty döner. Podstawę kuchni tureckiej od wieków stanowi baranina, która zastępuje zakazaną przez islam wieprzowinę. Jednak ze względu na specyficzny smak owego mięsa w Europie można spotkać również rozmaite mieszanki drobiowe, cielęce czy wołowe. Legenda głosi, że pierwsze kebaby powstawały jako mięso baranie lub jagnięce nabite na miecze i przypiekane w ognisku przez tureckie plemiona.

       Jednak specjalny sprzęt do kebaba w postaci pionowego rusztu, zapoczątkował końcem XIX wieku kucharz z tureckiej miejscowości Bursa - Iskander Usta. Ruszt był wypełniony gorącym węglem ze wstawionym w środek mieczem, na który nabite były płaty baraniny, dzięki temu tłuszcz nie ściekał na węgle i nie powodował przypalania mięsa. Mięso kebab spotkało się w Turcji z dużą aprobatą i do dziś jest narodową potrawą turecką, a jego orientalność i walory smakowe doceniło wiele ludzi na całym świecie.
U nas kebab

– to mięso mielone indyczo-wołowe, niezwykle soczyste i smaczne.

Mięsa z grilla
a mianowicie pierś z kurczaka, karczek wieprzowy i polędwica wieprzowa przyprawiane (peklowane) według naszych receptur. Mięsa kupujemy na bieżąco, lokalnie na Hali Tęcza dzięki czemu możemy zagwarantować świeżość podawanego przez nas mięsa. Jeżeli chodzi o ich smak - nie wiadomo które lepsze, trzeba spróbować każdego!!!

Sałatki w zestawach
– to nic innego jak kompozycja świeżych, krojonych ręcznie warzyw, które możesz zobaczyć w sałaciarce przy barze. Sosy robimy sami – czosnkowy, łagodny i ostry, codziennie ta sama procedura. Nie pytajcie jak je robimy, bo nie powiemy. Do sosów, które dla niektórych mogą być zbyt ciężkie nie zmuszamy. U nas można zjeść sałatki z oliwą z oliwek, którą możemy zaoferować w różnych smakach.

Chleb turecki
w naszej restauracji to zwykły chleb na zakwasie, robiony na zamówienie we Wrocławskiej piekarni.

Zapewniamy, że od lat używamy tylko najwyższej jakości produktów i to się nigdy nie zmieni.