Menu przygotowane przez Madagaskar

Kebab w chlebie

 

mały

duży

* chleb turecki
 mięso kebab
(indyczo-wołowe)
* warzywa - biała
kapusta, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

11,00 zł

15,00 zł

kebab W TORTILLI

 

mała

duża

* tortilla pszenna
z mąki dürüm,
mięso kebab
* warzywa: biała
kapusta, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

14,50 zł

17,50 zł

warzywa w chlebie

 

małe

duże

* chleb turecki
* warzywa: biała
kapusta, pekińska,   lodowa, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnek
- ostry

9,00 zł

11,00 zł

warzywa w tortilli

 

małe

duże

* tortilla pszenna
 z mąki dürüm
* warzywa: biała
kapusta, pekińska, lodowa,        pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

11,00 zł

14,50 zł

kubełek

* mięso kebab

13,00 zł

* frytki

 

* sosy

 

- łagodny

 

- czosnkowy

 

- ostry

pierś lub karczek w chlebie

* chleb turecki, grilowana
pierś z kurczaka lub karczek
wieprzowy
* warzywa: biała kapusta, pomidor,
ogórek, cebula
* sosy:
- łagodny
- czosnkowy
- ostry

20,50 zł

 

Zestawy serwowane w Madagaskar

zestaw kebab

 

mały

duży

* mięso kebab, sałatka
frytki lub ryż, sosy
lub oliwa z oliwek

16,50 zł

24,50 zł

zestaw pierś z kurczaka

 

mały

duży

* grilowana pierś z kurczaka,
sałatka, frytki lub ryż, sosy lub  oliwa z oliwek

18,00 zł

26,00 zł

Zestaw  karczek wieprzowy

 

mały

duży

* grilowany
karczek wieprzowy, sałatka,       frytki lub ryż, sosy lub oliwa z   oliwek

18,00 zł

26,00 zł

zestaw polędwica wieprzowa

 

mały

duży

* grilowana
polędwica wieprzowa,
sałatka, frytki lub ryż, sosy
lub oliwa z oliwek

21,50 zł

35,00 zł

To się opłaca! Zestaw + napój 0,2L pepsi, mirinda, 7-up lub soki

 

mały

duży

Zestaw Kebab

18,50 zł

26,50 zł

Zestaw Pierś lub Karczek

20,00 zł

28,00 zł

Zestaw Polędwica

23,50 zł

37,00 zł

Sałatki Madagaskar - 19,00 zł

Madagaskar 1


Składniki:
* Kurczak
* Ananas
* Bazylia

Madagaskar 2


Składniki:
* Tuńczyk
* Oliwki
* Bazylia

Madagaskar 3


Składniki:
* Mięso Kebab
* Parmezan
* Czerwona Cebula

W każdej sałatce świeże warzywa, chlebek, do wyboru: sosy, oliwy smakowe.

OSOBNO

małe
duże
Frytki
4,50 zł
6,50 zł
Ryż
4,50 zł
6,50 zł
Sałatka ze świeżych warzyw
5,00 zł
7,50 zł
Mięso kebab
7,50zł
14,00 zł
Grillowana pierś z kurczaka lub karczek wieprzowy
10,00zł
16,00 zł
Grillowana polędwiczka wieprzowa
15,00 zł
24,50 zł

Sosy (80 ml):

- łagodny

- czosnkowy

- ostry

3,50 zł

Napoje zimne

 

    0,3L

    0,5L

Pepsi

4,50 zł

5,50 zł

Mirinda

4,50 zł

5,50 zł

7UP

4,50 zł

5,50 zł

Soki
- pomarańcz
- jabłko
- banan
- czarna porzeczka
- pomidor

4,50 zł

5,50 zł

 

 

 

 

 

 

Ice Tea cytryna

 

5,50 zł

Woda mineralna
- gazowana
- niegazowana

 

5,50 zł

 

 

 

Piwo Tyskie

5,00 zł

8,00 zł

Napoje gorące

Kawa
- rozpuszczalna
- parzona

6,00 zł

Herbata
- czarna
- earl grey
- zielona
- owocowa

5,00 zł

Cytryna

0,50 zł

 

 

OPAKOWANIA NA WYNOS

 

Małe

1,00 zł

Duże

1,50 zł

 

 

 

 

 

Kilka faktów o kuchni Tureckiej

Kebab
       jest rdzenną potrawą kuchni tureckiej, posiada wiele odmian i jeszcze więcej sposobów podawania. W polskiej kuchni spotykamy się zazwyczaj z döner kebab, co po turecku oznacza „obracające się pieczone mięso”. Niekiedy spotykamy się również z określeniem dürüm döner, czyli nic innego, jak zawinięty döner. Podstawę kuchni tureckiej od wieków stanowi baranina, która zastępuje zakazaną przez islam wieprzowinę. Jednak ze względu na specyficzny smak owego mięsa w Europie można spotkać również rozmaite mieszanki drobiowe, cielęce czy wołowe. Legenda głosi, że pierwsze kebaby powstawały jako mięso baranie lub jagnięce nabite na miecze i przypiekane w ognisku przez tureckie plemiona.

       Jednak specjalny sprzęt do kebaba w postaci pionowego rusztu, zapoczątkował końcem XIX wieku kucharz z tureckiej miejscowości Bursa - Iskander Usta. Ruszt był wypełniony gorącym węglem ze wstawionym w środek mieczem, na który nabite były płaty baraniny, dzięki temu tłuszcz nie ściekał na węgle i nie powodował przypalania mięsa. Mięso kebab spotkało się w Turcji z dużą aprobatą i do dziś jest narodową potrawą turecką, a jego orientalność i walory smakowe doceniło wiele ludzi na całym świecie.
U nas kebab

– to mięso mielone indyczo-wołowe, niezwykle soczyste i smaczne.

Mięsa z grilla
a mianowicie pierś z kurczaka, karczek wieprzowy i polędwica wieprzowa przyprawiane (peklowane) według naszych receptur. Mięsa kupujemy na bieżąco, lokalnie na Hali Tęcza dzięki czemu możemy zagwarantować świeżość podawanego przez nas mięsa. Jeżeli chodzi o ich smak - nie wiadomo które lepsze, trzeba spróbować każdego!!!

Sałatki w zestawach
– to nic innego jak kompozycja świeżych, krojonych ręcznie warzyw, które możesz zobaczyć w sałaciarce przy barze. Sosy robimy sami – czosnkowy, łagodny i ostry, codziennie ta sama procedura. Nie pytajcie jak je robimy, bo nie powiemy. Do sosów, które dla niektórych mogą być zbyt ciężkie nie zmuszamy. U nas można zjeść sałatki z oliwą z oliwek, którą możemy zaoferować w różnych smakach.

Chleb turecki
w naszej restauracji to zwykły chleb na zakwasie, robiony na zamówienie we Wrocławskiej piekarni.

Zapewniamy, że od lat używamy tylko najwyższej jakości produktów i to się nigdy nie zmieni.